Sovrummet är platsen där du vilar samt återhämtar dig. Därför är det viktigt att du inreder det på ett sätt som gör att du lätt kan slappna av och släppa all stress från dagen. Det bör även vara praktiskt, ha plats för kläder och liknande. Kanske en liten läshörna ifall så önskas.

Tryggt och enkelt

För att du ska sova gott varje natt behöver du lugn och trygghet. Vissa vill gärna ha en tv i sitt sovrum, dock kommer det inte hjälpa dig att varva ner. Chansen att du fastnar i ett visst program är stor, och du kommer då se klart på programmet istället för att sova. Skulle du fortsätta titta på tv i sovrummet under en lägre tid kan det leda till stress. Du ska helst inte ha några elektronikprylar i sovrummet. Speciellt inte nära sängen. Lämna helst mobiltelefonen i ett annat rum när du ska sova, om du inte behöver den som väckarklocka. Dock finns det vanliga väckarklockor du kan använda istället. Kort sagt rekommenderas det alltså att du minskar din skärmtid på kvällarna, speciellt just innan du ska gå och lägga dig.

Förutom att undvika skärmar i sovrummet är det väldigt viktigt att du hittar rätt säng och madrass för din kroppstyp. Det hjälper dig nämligen att sova mycket bättre samt att du vaknar utvilad. För sovrum anses madrassen vara den allra viktigaste delen.

Fler detaljer

Placera gärna en matta bredvid sängen för att slippa kliva på ett kallt golv på morgonen. Det kan också vara trevligt med fina gardiner, kanske en mörkläggningsgardin som du kan använda under de ljusaste månaderna. En trevlig pläd kan göra rummet ännu mysigare, eller kanske ett riktigt överkast på sängen. Tänk bara på att följa tema, alltså färger som matchar med varandra. Skulle allting ha olika färger och mönster kan det se lite knasigt ut.

Andra saker som kan behövas är nattduksbord, så du har någonstans att ställa väckarklockan, och andra saker du behöver nära. Förvaring är också viktigt. Du måste ha någonstans att hänga dina kläder, vissa rum har en inbyggd garderob vilket är väldigt smidigt. Skulle du inte ha det kan du ställa in en, det ger dig även chans att bestämma hur stor garderob du vill ha samt hur den ska se ut.

Av kalle