Inred källaren

Om du har en källare så kan den enkelt göras om till ett extrarum med ett eller flera användningsområden. Det är ett sätt att frigöra mer yta och kunna få större nytta av hela ditt hus. Du måste dock tänka på att det är ett rum som skiljer sig från övriga delar av huset på flera sätt. Dels befinner den sig under marknivå, och dels är den sannolikt gjord av betong. Det kräver en del anpassningar, men om du är beredd att anpassa dig efter det kommer du ha stor glädje av din källare.

Kolla efter fukt och radon

Det finns två vanliga problem med källare: fukt och radon. Se alltid till att kolla upp det innan du börjar jobba eftersom det kan vara dyrt och besvärligt att åtgärda. Men samtidigt inte superproblematiskt om du bara använder källaren som lagerlokal. En radonmätning kan du beställa av https://radea.se/, snabbt och enkelt på nätet. Du kan också göra det själv med hjälp av en radonmätare i form av en liten puck. Även den kan du beställa på https://radea.se/ för bara några hundralappar. Radon är en radioaktiv gas som förekommer naturligt i många omgivningar. I större koncentrationer kan den vara hälsofarlig.

För att mäta fukt kan du antingen anlita ett företag eller skaffa en hygrometer för att själv se hur det ser ut. Om det visar sig finnas för mycket fukt går det att installera ventiler eller avfuktare. Tänk också på att alltid lämna en luftspalt mot väggen i en källare. Sätt aldrig gipsskivor direkt mot betongen. Det är som att be om mögelproblem. Om du vill måla väggarna måste du också se till att köpa rätt typ av färg. Annars kommer den fuktiga miljön göra att den snabbt börjar flagna.

Vad kan jag göra med min källare?

Det finns många saker som en källare passar bra till sett till dess konstruktion. Det är många som bygger ett hemmagym i källaren. Det faktum att den ofta är inredd med råa betonggolv gör att det funkar bra att slamra med skivstänger och liknande där nere. Ytterligare alternativ är att göra ett biorum. I och med att det inte brukar finnas fönster i källare så kan du få det riktigt mörkt där nere och därigenom en mysig och bra filmupplevelse. Ytterligare ett populärt alternativ är att bygga ett hemmaspa eller relaxrum i källaren. Då gäller det dock att vara väldigt noggrann med fuktsäkringen. En bastu eller ett spabad avger mycket vätska, vilket kan bidra till redan existerande fuktproblem eller skapa nya.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *