Kanske målar du själv, eller så brinner du för att ställa ut och sälja andras verk. Om det är din dröm att göra något av dessa så vet du hur viktigt det är att ha en vacker plats att ställa ut konsten på. Det får gärna vara en lokal med högt i tak och stort ljusinsläpp. Här kan du läsa om hur du ordnar en sådan lokal genom att byta ut takstolarna på en befintlig lokal.

Vad är takstolar?

Innan du sätter igång med renoveringen kan det vara bra att veta vad takstolar faktiskt är. Dessa är den konstruktion som håller upp taket och bestämmer takhöjden. Takstolar kan se ut på olika sätt men är ofta tillverkade i trä.

Det finns många anledningar att byta ut takstolarna om du har ett tak med dålig lutning och höjd. Först och främst gör takstolarna mycket för det estetiska intrycket då du kan få till en högre takhöjd, men det finns också andra saker som gör att det är fördelaktigt att byta ut dem. Har du ett tak med låg lutning kan det vara så att avrinningen inte fungerar så bra. I värsta fall samlas vatten eller snömassor på taket och orsakar fuktskador. Med brantare lutande takstolar elimineras det problemet och du får en bättre avrinning från taket.

Så byter du ut dina takstolar

Hur gör man då en så omfattande renovering som att byta ut takstolarna? Eftersom det är ett ganska stort ingrepp på fastigheten behöver du ta hjälp. Det första du bör göra är att kontakta någon som kan hjälpa dig med takstolsritningarna. En duktig arkitekt kan konstruera takstolar som har bra bärighet och rätt lutning. När ritningarna är klara behöver du ta kontakt med en bra byggfirma som kan hjälpa dig med att få det nya taket på plats. Det är nämligen inget arbete som du kan göra själv då det ofta behövs mycket arbetskraft och kraftfulla maskiner som lyfter takstolarna på plats. Lägg gärna renoveringen på våren eller sommaren så att galleriet står klart till hösten. Hösten är ju som bekant högsäsong för gallerier då många söker konst att pigga upp sina väggar med den årstiden.

Inred ditt galleri

När galleriet står klart är det dags för inredning. Tänk på att det är konsten som ska stå ut i lokalen. Därför bör du inte satsa på mönstrade väggar eller starka färger. Välj istället lugna färger som låter konstverken komma till sin rätt på bästa sätt.

Av kalle