För att du ska få ett välbalanserat hem som är harmoniskt behöver du tänka till kring inredningen. Det är lätt hänt att ett hem blir omysigt och rörigt om det inte finns en röd tråd. För att få en enhetlig och personlig inredning är konst perfekt att använda i inredningen. Rama in dina konstverk i enhetliga tavelramar för att knyta ihop inredningen. Det är även snyggt att ha likadana tavelramar om du ska göra en tavelvägg eller ha tavlor nära varandra i ett rum. Tavelramar spelar faktiskt en stor roll för hur motivet upplevs.

Färgsättningen spelar stor roll

För att hem ska bli tilltalande krävs det att du bestämmer vilken färgsättning du ska ha. Det finns en tumregel att gå efter: 60 procent av ett rum ska bestå av en grundfärg och 30 procent av hela rummet bör bestå av en sekundärfärg. De sista 10 procenten är till accentfärger. Du kan ha 1-43 accentfärger. Det är perfekt att välja ut några soffkuddar, plädar eller gardiner som har någon accentfärg. Tavelramarna kan du ha i en accentfärg om du har valt, exempelvis svart.

Välj konstverk som skapar känslor

När det kommer till själva konsten och motiven på tavlorna kan du även där använda färger för att knyta ihop inredningen. Konst ska tilltala dig när du tittar på den. Därför ska du inte köpa konst bara för att något är trendigt för stunden. Du ska köpa konst som skapar känslor i dig. Du kan även blanda konstverk med posters för att få en spännande inredning.

Glöm inte belysningen

För att få en levande inredning kan du tänka på att inte bara möblera efter väggarna. Det gör inget om du har någon möbel längre in på golvet. När det kommer till inredningsdetaljer ska du välja dem med omtanke. Det är lätt att det blir för mycket detaljer. Gå efter uttrycket less is more när det kommer till dekorationer. Att blanda olika typer av inredning är också ett bra tips för att få till en lyckad inredning. Undvik att köpa allt från samma ställe, det kan ge ett platt intryck. Något som många glömmer när de ska inreda är belysningen. Det är viktigt att ett rum har tillräckligt många ljuskällor.

Av kalle