Denna stil började uppstå mellan 1920-talet och andra världskriget. Det var i Paris år 1925 som stilen verkligen blev uppmärksammad på en världsutställning som hölls. Stilens namn, Art déco, kommer från det franska språket, eller snarare från orden ”art décoratif”.

Kort historia

Tanken bakom art déco var att man skulle framhäva det exklusiva, det dekorativa samt det individuella. Detta var en typ av protest mot bland annat masstillverkning samt mot förenklingen i tillverkningsprocessen som under 1920-talet blev väldigt populär. Motiven inom den här stilen hämtades som mest från Egypten, Rom, antikens Grekland och från Orienten. När Tutankhamons grav öppnades i Konungarnas dal år 1922 i Egypten uppmärksammades det av ”art déco-folket” och helt plötsligt hade det nu blivit modernt att inreda med tusentals år gamla egyptiska motiv.

Material & mönster

Stilen kombinerar äldre mönster med nyare teknik. Det är lätt att förvirra art déco med Art nouveau, vilket var föregångaren. Vill du inreda med stilen kan du använda symmetriska och rätlinjiga figurer, geometriska mönster, gärna saker som har starkare färger. Det är inte särskilt ovanligt att stöta på blixtrar och sicksackmönster inom inredningstilen.

För golv i stilen är det linoleum, parkettgolv eller vinyl som gäller. Väljer du linoleum ska det helst ha abstrakta mönster. Väljer du vinyl bör det vara rutigt eller i svartvitt.

Detaljer

Vill du inte göra om ditt hem helt och hållet, lägga in nytt golv, måla om och så vidare, kan du fokusera på detaljerna istället. Välj geometriska konstverk, mönstrade mattor och liknande. Det kommer ge en känsla av art déco. Kanske inte fullt ut, men det är ditt hem och du har lov att inreda som du själv vill.

Av kalle