Vardagsrummet är det rum där du ska kunna slappna av och umgås och kanske använda som datorrum. På grund av detta är det mycket som måste få plats, t.ex. soffa, bord, stolar, tv och dator ifall du vill ha en datorhörna. Sedan måste du även tänka på belysningen och dekoration.

Inreder du ditt vardagsrum i olika inredningsstilar kan det kännas väldigt rörigt och förvirrigt. För personer som är känsliga kan det få dem att känna sig stressade. Planera därför noga innan du börjar slänga in möblerna där de får plats. Ta en titt på vad du redan äger, vad som behöver köpas och vilka saker som passar ihop.

Planeringen

För att du ska få ett perfekt vardagsrum bör du börja med att sätta dig ner och planera. Skriv ner alla dina behov, vilka aktiviteter du vill kunna göra i vardagsrummet. Ta en titt på hur fönstren är placerade och ljusets riktning. Det är alltid irriterande i fall solen skulle skina rakt in i skärmen på tv:n eller datorn. Fundera även på vilken inredningsstil du vill ha. Kanske en minimalistisk? En lantlig stil eller en postmodern? Ska du sätta upp en läshörna kan det vara trevligt att skapa en känsla av ett bibliotek. Hos Sköna hem kan du hitta tips och inspiration på hur du inreder och med vilken stil.

I samband med planeringen bör du även räkna ut din budget. Hur mycket har du råd att spendera? Du kanske måste välja andra möbler som är lite billigare än de du önskar. Det finns dock flera bra alternativ på billigare saker för dig som har en mindre budget. Varför inte besöka en second hand-butik? Det kan finnas mycket fint som är begagnat, och du slipper betala fullt pris. Du kan även uppdatera de begagnade möblerna. Köper du till exempel en soffa på second hand kan du byta överdrag på den. Det gör det möjligt att matcha resten av inredningen ifall den har helt fel färg.

Ställ något i fokus

Ett bra tips på när du ska börja inreda ditt vardagsrum är att börja ställa något i fokus. Det är vanligtvis soffan när det gäller vardagsrum. Ställ den på en plats som gör att den är det allra första du ser när du kommer in i vardagsrummet. Dock måste du även tänka på var alla uttag är, tv:n kan endast stå vid uttagen vilket gör att soffans placering kanske inte blir exakt där du tänkt dig.

Då kan du istället välja en snygg matta som fångar uppmärksamheten, eller en vacker bokhylla. Bokhyllan är också en bra sak att ha till prydnadssaker, en hylla med lådor ger dig lite mer förvaring. Du slipper då eventuella pappershögar eller personliga saker som du inte vill ska stå framme.

Av kalle