Inred med konstInred med konst

InredningsstilarInredningsstilar

Vardagsrummet

Vardagsrummet är det rum där du ska kunna slappna av och umgås och kanske använda som datorrum. På grund av detta är det mycket som måste få plats, t.ex. soffa, bord, stolar, tv och dator ifall du vill ha en datorhörna. Sedan måste du även tänka på belysningen och dekoration.

Inreder du ditt vardagsrum i olika inredningsstilar kan det kännas väldigt rörigt och förvirrigt. För personer som är känsliga kan det få dem att känna sig stressade. Planera därför noga innan du börjar slänga in möblerna där de får plats. Ta en titt på vad du redan äger, vad som behöver köpas och vilka saker som passar ihop.

Planeringen

För att du ska få ett perfekt vardagsrum bör du börja med att sätta dig ner och planera. Skriv ner alla dina behov, vilka aktiviteter du vill kunna göra i vardagsrummet. Ta en titt på hur fönstren är placerade och ljusets riktning. Det är alltid irriterande i fall solen skulle skina rakt in i skärmen på tv:n eller datorn. Fundera även på vilken inredningsstil du vill ha. Kanske en minimalistisk? En lantlig stil eller en postmodern? Ska du sätta upp en läshörna kan det vara trevligt att skapa en känsla av ett bibliotek. Hos Sköna hem kan du hitta tips och inspiration på hur du inreder och med vilken stil.

I samband med planeringen bör du även räkna ut din budget. Hur mycket har du råd att spendera? Du kanske måste välja andra möbler som är lite billigare än de du önskar. Det finns dock flera bra alternativ på billigare saker för dig som har en mindre budget. Varför inte besöka en second hand-butik? Det kan finnas mycket fint som är begagnat, och du slipper betala fullt pris. Du kan även uppdatera de begagnade möblerna. Köper du till exempel en soffa på second hand kan du byta överdrag på den. Det gör det möjligt att matcha resten av inredningen ifall den har helt fel färg.

Ställ något i fokus

Ett bra tips på när du ska börja inreda ditt vardagsrum är att börja ställa något i fokus. Det är vanligtvis soffan när det gäller vardagsrum. Ställ den på en plats som gör att den är det allra första du ser när du kommer in i vardagsrummet. Dock måste du även tänka på var alla uttag är, tv:n kan endast stå vid uttagen vilket gör att soffans placering kanske inte blir exakt där du tänkt dig.

Då kan du istället välja en snygg matta som fångar uppmärksamheten, eller en vacker bokhylla. Bokhyllan är också en bra sak att ha till prydnadssaker, en hylla med lådor ger dig lite mer förvaring. Du slipper då eventuella pappershögar eller personliga saker som du inte vill ska stå framme.

Sovrummet

Sovrummet är platsen där du vilar samt återhämtar dig. Därför är det viktigt att du inreder det på ett sätt som gör att du lätt kan slappna av och släppa all stress från dagen. Det bör även vara praktiskt, ha plats för kläder och liknande. Kanske en liten läshörna ifall så önskas.

Tryggt och enkelt

För att du ska sova gott varje natt behöver du lugn och trygghet. Vissa vill gärna ha en tv i sitt sovrum, dock kommer det inte hjälpa dig att varva ner. Chansen att du fastnar i ett visst program är stor, och du kommer då se klart på programmet istället för att sova. Skulle du fortsätta titta på tv i sovrummet under en lägre tid kan det leda till stress. Du ska helst inte ha några elektronikprylar i sovrummet. Speciellt inte nära sängen. Lämna helst mobiltelefonen i ett annat rum när du ska sova, om du inte behöver den som väckarklocka. Dock finns det vanliga väckarklockor du kan använda istället. Kort sagt rekommenderas det alltså att du minskar din skärmtid på kvällarna, speciellt just innan du ska gå och lägga dig.

Förutom att undvika skärmar i sovrummet är det väldigt viktigt att du hittar rätt säng och madrass för din kroppstyp. Det hjälper dig nämligen att sova mycket bättre samt att du vaknar utvilad. För sovrum anses madrassen vara den allra viktigaste delen.

Fler detaljer

Placera gärna en matta bredvid sängen för att slippa kliva på ett kallt golv på morgonen. Det kan också vara trevligt med fina gardiner, kanske en mörkläggningsgardin som du kan använda under de ljusaste månaderna. En trevlig pläd kan göra rummet ännu mysigare, eller kanske ett riktigt överkast på sängen. Tänk bara på att följa tema, alltså färger som matchar med varandra. Skulle allting ha olika färger och mönster kan det se lite knasigt ut.

Andra saker som kan behövas är nattduksbord, så du har någonstans att ställa väckarklockan, och andra saker du behöver nära. Förvaring är också viktigt. Du måste ha någonstans att hänga dina kläder, vissa rum har en inbyggd garderob vilket är väldigt smidigt. Skulle du inte ha det kan du ställa in en, det ger dig även chans att bestämma hur stor garderob du vill ha samt hur den ska se ut.

Badrummet

Badrummet och toaletten är ett av de viktigare rummen i ditt hem. Det måste vara både funktionellt och trivsamt. Ett stort plus är om det även är lätt städat. Det kan du fixa med en toalettstol som hängs på väggen. Men dessa är kanske inte det första valet för många.

Att skapa ett trendigt badrum som även fyller sina funktioner som ett badrum kan ses som en konst. Det får inte vara plottrigt men bör samtidigt ha plats för förvaring. Vissa har även sin tvättmaskin i badrummet. Kort sagt är det ett mindre rum med flera ändamål.

Renovera eller bygga

Har du bestämt dig för att bygga ett nytt badrum i ditt hem, eller renovera ett befintligt? Då måste du planera extra noga eftersom de större sakerna som badkar, dusch, handfat och toaletten måste placeras rätt. Vilket material ska sakerna vara i? Färg? Vill du sätta in värmegolv när du ändå håller på? Skriv alltid ner allting du vill ha i badrummet och se sedan ifall det är möjligt.

Liten budget

Skulle du inte ha möjlighet att renovera/bygga nytt på grund av att du inte äger ditt hem? Eller du kanske har tight budget? Då finns det flera tips på vad du kan göra, som inte kostar skjortan. Du kan till exempel byta ut duschdraperi, badrumsmattan, handdukarna så de matchar varandra. Du kan även byta ut småsaker, som handtagen på dörrar eller byta ut duschmunstycket. Det finns dessutom dekorplats du kan använda dig av för att få lite mer färg i badrummet. Dekorplatsen går dessutom att ta bort när du sedan ska flytta. Dekorplatsen går lika bra att sätta på kakel som på golvet eller badkaret.

Tavelvägg

Tavelväggar har varit rätt populära under en längre tid, och det verkar fortsätta vara en favorit bland många. Genom att skapa en tavelvägg kommer ditt hem bli både mer personligt och hjälper dig att dölja en enfärgig, kanske tråkig, vägg. Det är dessutom väldigt lätt att byta ut bilder ifall du skulle tröttnat på dem som hänger uppe. Men för att skapa en bra tavelvägg finns det några saker du bör tänka på.

Utgå alltid från möblerna

Börja med att ta en titt på möblerna som står där din tavelvägg ska sitta. Mät sedan ut var den lägsta delen av tavelväggen ska vara. Se till att den inte är alldeles för nära möbeln. Om vi säger att det ska stå en stol under tavelväggen bör du kunna sitta på stolen som vanligt. Du ska alltså inte vara rädd att råka knuffa ner tavlorna med ditt huvud.

Röda trådar

En tavelvägg har ofta många olika motiv och färger. Men för att det inte ska se knasigt ut bör du alltid tänka “röda trådar”. Ett exempel är att alla tavlor ska ha samma färg på sina ramar, eller att färgerna på motiven ska vara lika i alla tavlor. Du kan läsa mer här om vad du bör tänka på.

Inred med dina egna foton

Alla rum i ditt hem tillhör dig och är personligt redan från början. Men genom att sätta upp foton på dina nära och kära kan du göra det ännu mer personligt. Det behöver inte vara foton på personer, det kan vara andra minnen eller djur som du äger/har ägt.

Det vanligaste sättet att hänga upp foton är i ramar, som du sedan hänger på väggen eller ställer på hyllor. Det finns dock inga rätt och fel, du kan placera ut dem lite hur du vill. Men för att det ska se snyggt ut kan du behöva lägga ner lite extra tanke på det hela.

Ett exempel är att skapa en tavelvägg vilket kan vara väldigt fint. Men tycker du inte om att ha flera foton på ett och samma ställe finns det flera andra tips. Du kan hänga endast en större tavla på en vägg, eller endast ställa ut mindre foton på borden och hyllorna du har. Vad du kan göra i sovrummet eller kontoret är att skaffa små kopior på dina favoritfoton och hänga upp dem med små klädnypor och en lina. Det ger dig en mer unik fotodekoration.

Art déco

Denna stil började uppstå mellan 1920-talet och andra världskriget. Det var i Paris år 1925 som stilen verkligen blev uppmärksammad på en världsutställning som hölls. Stilens namn, Art déco, kommer från det franska språket, eller snarare från orden “art décoratif”.

Kort historia

Tanken bakom art déco var att man skulle framhäva det exklusiva, det dekorativa samt det individuella. Detta var en typ av protest mot bland annat masstillverkning samt mot förenklingen i tillverkningsprocessen som under 1920-talet blev väldigt populär. Motiven inom den här stilen hämtades som mest från Egypten, Rom, antikens Grekland och från Orienten. När Tutankhamons grav öppnades i Konungarnas dal år 1922 i Egypten uppmärksammades det av “art déco-folket” och helt plötsligt hade det nu blivit modernt att inreda med tusentals år gamla egyptiska motiv.

Material & mönster

Stilen kombinerar äldre mönster med nyare teknik. Det är lätt att förvirra art déco med Art nouveau, vilket var föregångaren. Vill du inreda med stilen kan du använda symmetriska och rätlinjiga figurer, geometriska mönster, gärna saker som har starkare färger. Det är inte särskilt ovanligt att stöta på blixtrar och sicksackmönster inom inredningstilen.

För golv i stilen är det linoleum, parkettgolv eller vinyl som gäller. Väljer du linoleum ska det helst ha abstrakta mönster. Väljer du vinyl bör det vara rutigt eller i svartvitt.

Detaljer

Vill du inte göra om ditt hem helt och hållet, lägga in nytt golv, måla om och så vidare, kan du fokusera på detaljerna istället. Välj geometriska konstverk, mönstrade mattor och liknande. Det kommer ge en känsla av art déco. Kanske inte fullt ut, men det är ditt hem och du har lov att inreda som du själv vill.

Den postmoderna inredningsstilen

Det var redan på 70- samt 80-talet som den postmoderna inredningstilen började dyka upp. Men det var först på 90-talet som den fick mer uppmärksamhet och fler började inreda sitt hem med just denna stil. Stilen innebär helt enkelt att du inreder på ett motsatt sätt från modernismen. Du ska ta bort de flesta personliga detaljerna och försöka få rummet att se mer enkelt och rent ut, gärna med raka former. Kort sagt kan vi säga att du bör tänka rakt, slätt, kvadratiskt. Linjer och fyrkanter.

De personliga detaljerna kan du förvara i lådor, gärna med lock. De får dock inte vara genomskinliga och ska helst vara i vitt eller svart. Dessa lådor kan sedan passa bra som rumsavdelare eller i bokhyllan. För den postmoderna inredningen är det vitt samt svart som ska vara dominerande. Vita väggar med mörka möbler, eller tvärtom. Det är postmodernt.

Om så önskas kan du bryta den svart/vita inredningen med en färgglad tavla eller vas. Kanske en mönstrad pläd som ligger på soffan. Det kommer få ögonen att dras till detaljerna. Tänk dock på att de inte får vara alldeles för många. Ett tips är att du grupperar prydnadssakerna.

Har du frågor eller funderingar om vår hemsida? Fyll i kontaktformuläret och få svar.

ny-inredning.se – inredningstips, inred med konst och inredningsstilarny-inredning.se – inredningstips, inred med konst och inredningsstilar

By kalle

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *